Συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων».

Συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Θα ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, δίνοντας μία απάντηση στο ζήτημα που προηγουμένως έθιξε ο κ. Παπουτσής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το περίφημο σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατ' αρχάς, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, σε τι συνίσταται το σκάνδαλο αυτό; Ένας υπάλληλος των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός διαχειριστής έβαλε το χέρι στα λεφτά. Είναι μία διαδικασία που πολλές φορές έχει γίνει, σε πολλούς οργανισμούς. Βεβαίως, από διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακαλύφθηκε το συγκεκριμένο θέμα, το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Η διοίκηση του Δήμου και προσωπικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Παπαγεωργόπουλος ήταν αμείλικτοι. Άμεσα έπαυσαν από τα καθήκοντά τους το συγκεκριμένο υπάλληλο και τον έθεσαν σε αργία. Κίνησαν την ποινική διαδικασία, όπως προβλεπόταν. Ήδη ο υπάλληλος αυτός είναι προφυλακισμένος και το σκάνδαλο διερευνάται σε βάθος, όπως πρέπει, και είναι άξιοι συγχαρητηρίων και ο Δήμαρχος κ. Παπαγεωργόπουλος, αλλά και η διοίκηση του Δήμου, γιατί δεν ολιγώρησε ούτε στιγμή.

Αντίθετα, με το που ανακαλύφθηκε το σκάνδαλο, έκανε άμεσα αυτό που θα έπρεπε να κάνει. Παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη, έθεσε σε αργία τον υπάλληλο, το θέμα διερευνάται σε βάθος από τη δικαιοσύνη και ήδη έχει προφυλακιστεί ο υπαίτιος υπάλληλος.

Πού είναι τώρα το σκάνδαλο από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ; Ότι αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου αυτού στο Δήμο Θεσσαλονίκης να παίρνει τη φορολογική ενημερότητα, για να μπορεί να λειτουργεί. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να δώσουμε συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, συγχαρητήρια στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μπέζα, γιατί πραγματικά σκεφθείτε να μην είχε τη δυνατότητα ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, να έχει φορολογική ενημερότητα και να μπορεί να λειτουργήσει.

Τι φταίει ο Δήμος και τι φταίνε οι τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενοι του Δήμου και τι φταίνε οι χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι συναλλάσσονται με το Δήμο, εάν ένας κακός υπάλληλος έβαλε το χέρι στο ταμείο και δεν θα μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα ο Δήμος και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει; Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός. Νομίζω ότι μάλλον χάριν εντυπώσεων έγινε η συγκεκριμένη αναφορά.

Τι βλέπουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, δύο μέρες στη συζήτηση που γίνεται με αφορμή την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ; Βλέπουμε τη γνώριμη, τη γνωστή σε όλους μας εδώ μέσα τακτική των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ Από τη μία πλευρά απαξίωση, μηδενισμός του κυβερνητικού έργου, καταστροφολογία γενικότερα, πλειοδοσία κοινωνικών παροχών. Από την άλλη υποσχέσεις γενικόλογες, αόριστες, νεφελώδεις, «ναι σε όλα» δηλαδή. Από τη μια πλευρά βλέπουμε τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ να κάνουν τις Κασσάνδρες καταστροφολογώντας περί όλων και από την άλλη πλευρά βλέπουμε τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ να κάνουν τους Μαυρογιαλούρους λέγοντας ναι σε όλα, ναι σε όλους.

Οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, όμως, παράλληλα ξεχνούν ή προσποιούνται ότι δεν θυμούνται σε τι κατάσταση άφησαν την ελληνική οικονομία μόλις πριν από πεντέμισι χρόνια. Ξεχνούν ότι άφησαν το δημόσιο έλλειμμα στο 7,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ξεχνούν ότι άφησαν το δημόσιο χρέος σε περισσότερο από 100% του ΑΕΠ. Ξεχνούν ότι άφησαν την ανεργία στο 11,3%. Ξεχνούν μια σειρά οικονομικών δεικτών, που ήταν σε τραγική κατάσταση. Από την άλλη, οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ προσποιούνται ότι δεν θυμούνται πως αυτοί μόλις πριν από πεντέμισι χρόνια και για είκοσι χρόνια συνολικά ήταν κυβέρνηση του τόπου.

Και ρωτάω, ρωτάει ο κάθε καλοπροαίρετος Έλληνας πολίτης: Εφόσον εσείς αγαπάτε τόσο πολύ όλους τους Έλληνες πολίτες -και πολύ καλά κάνετε, όλοι μας τα ίδια συναισθήματα τρέφουμε απέναντι στον ελληνικό λαό- και πλειοδοτείτε σε κοινωνικές παροχές, τότε γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, ευλογημένοι από το Θεό, αφήσατε τη σύνταξη του ΟΓΑ στα 170 ευρώ; Γιατί αφήσατε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στα 110 ευρώ; Γιατί φορολογούσατε και παίρνατε από τους συνταξιούχους, από τους πατεράδες μας, από αυτούς που έπαιρναν μικρές συντάξεις το 5% του ΛΑΦΚΑ και δεν το καταργήσατε και έπρεπε να έρθει αυτή η Κυβέρνηση για να το καταργήσει; Γιατί συνεχίζατε να παρακρατείτε το χαρτόσημο ενοικίου, χαρτόσημο που πληρώνουν οι φτωχοί, αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν;

Προσποιούνται οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ ότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν βλέπουν ότι σε όλο τον κόσμο, όλες οι κυβερνήσεις, σοσιαλιστικές ή φιλελεύθερες, είναι αναγκασμένες να εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας για να μπορέσει να στεριώσει η οικονομία τους, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, έχετε πάρει ένα κατηφορικό δρόμο. Συνεχίστε το δρόμο σας αυτό έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς οράματα, χωρίς στόχους, χωρίς να έχετε κάνει την αυτοκάθαρση, χωρίς να έχετε κάνει την ανανέωση προσώπων, απαραίτητη σ' ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Μόνος στόχος και σκοπός σας είναι η εξουσία, η εξουσία για την εξουσία, για κανένα άλλο στόχο, για κανέναν άλλο λόγο.

Ο ελληνικός λαός, όμως, μη νομίζετε ότι έχει ξεχάσει, μη νομίζετε ότι δεν θυμάται το αμαρτωλό παρελθόν σας, μη νομίζετε ότι δεν γνωρίζει ποιοι είστε και τι έχετε κάνει και σ' αυτό τον κατηφορικό δρόμο είναι σίγουρο ότι δεν θα σας ακολουθήσει. Ο ελληνικός λαός καταδικάζει και απομονώνει τους Μαυρογιαλούρους.

Σ' αυτό τον κατηφορικό δρόμο που μόνοι σας προχωρείτε, συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά θα συνεχίσετε να είστε μόνοι σας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.